Direct naar paginainhoud

Erfgoedcafé’s 2021

Elke laatste donderdag van de maand tussen 19:30 en 20:30 uur organiseert Erfgoedhuis Almere een Erfgoedcafé. Dit zijn avonden waarop we in gesprek gaan over lokaal erfgoed met inwoners uit de stad en met experts. Vanwege corona worden de bijeenkomsten voorlopig digitaal georganiseerd.

We hebben niet alleen aandacht voor gebruikelijke erfgoedthema’s zoals archeologie, stedenbouw en architectuur. Dit jaar verrijken we ons programma namelijk met nieuwe invalshoeken, zoals kunst, religie, symbolen, praktijken, herinneringsculturen en andere samenlevingsvormen. Met het programma willen we betekenis geven aan de veelzijdige en diverse stad die Almere is. 

Programma Erfgoedhuis 2021 (wijzigingen voorbehouden)

28 januari – Kunst in Almere tot 2000

Op 28 januari vertelt Brans Stassen over de geschiedenis van kunst in de openbare ruimte in Almere tot 2000. Stassen werkte 30 jaar als stedenbouwkundige aan Almere. De eerste 12 jaar was hij onderdeel van het Projektburo Almere bij de RIJP. Vanaf 1984 tot 2002 werkte hij bij de gemeente als stedenbouwkundige van Almere Stad. Hij nam toen deel aan de kunst adviescommissie.

25 februari – Almere Tuinstad (in samenwerking met Museum het Schip uit Amsterdam)

Waarom is Almere een tuinstad? En wat is een tuinstad? Op 25 februari geeft stadsgeograaf Ton Heijdra een lezing over de idealen achter tuinsteden en hoe je die idealen terugziet in Almere. 

25 maart – Erfgoedspecial: terugblik op de berging van de Short Stirling 

Op 25 maart organiseren we een speciale avond over de berging van de Short Stirling en het verhaal van de bemanning. 

29 april – Bos der Onverzettelijken en de herinneringscultuur van Almere 

Met welke symbolen en rituelen geven we betekenis aan de Tweede Wereldoorlog in Almere? Op 29 april, vlak voor de 4/5 mei-traditie, vertelt Paul Verheij over het nationaal verzetsmonument Bos der Onverzettelijken: een belangrijke plek van herinnering in Almere. Verheij was jarenlang voorzitter van de bijbehorende stichting en zijn vader, Harry Verheij, was een van de oprichters van het monument.

27 mei – Keti Koti: herinnering aan het slavernijverleden in Almere 

Sinds twee jaar wordt ook in Almere Keti Koti herdacht. Tijdens dit Erfgoedcafé besteden we aandacht aan tradities in de betekenisgeving aan het slavernijverleden in Almere. We nodigen Stichting Comité 30 Juni – 01 Juli uit om te vertellen over Keti Koti en de ontstaansgeschiedenis van deze traditie.

24 juni – Land Art in Almere en omgeving 

Land Art Flevoland is een organisatie die de monumentale landschapskunstwerken in Flevoland onder de aandacht brengt van een breed publiek. In de zomer vindt altijd het Land Art Weekend plaats. We ontvangen curator Martine van Kampen die onze verbeelding prikkelt met bijzondere kunstwerken. 

Meer informatie over deze en volgende Erfgoedcafé’s volgt nog via deze website.